Модернизират 49 болници с 287 млн. лв.

  • 29 февруари 2012 06:18

  • 746
  • 0
Модернизират 49 болници с 287 млн. лв.
©

49 болници и бивши онкодиспансери ще бъдат обновени и обзаведени с последно поколение апаратура за диагностика и лечение. В тях ще бъдат налети над 287 млн. лв. под формата на техника и обучение на лекарите, съобщиха от МЗ. Средствата се предоставят по инвестиционната програма за сектор „Здравеопазване”, пише в. "Монитор".

148 млн. лв. ще бъдат разпределени между държавните болници за ранна диагностика на онкозаболяванията в Русе, Монтана, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Бургас, Смолян, Кърджали, Пловдив и Плевен, а също и Специализираната болница по онкология в София, Университетската болница „Александровска” в столицата и многопрофилната във Варна. С парите ще бъдат закупени компютърни и магнитнорезонансни томографи и дозиметрична апаратура за лъчелечение.

Други над 139 млн. лв. са предвидени за финансиране на 10 бивши диспансера, които ще бъдат превърнати в онкоцентрове. Те ще бъдат снабдени с графични рентгенови апарати, многодетекторни компютърни томографи и дигитални мамографи за ранно откриване на рака. С такава техника сега разполагат най-модерните клиники по онкология в Германия, Франция и Швейцария.

С част от средствата ще бъдат подпомогнати западащи общински лечебници в Бяла, Омуртаг, Етрополе, Свиленград, Тетевен, Разлог, Тутракан, които се опитват да оцеляват като многопрофилни болници и такива за долекуване.

Последвайте канала на

746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини