Държавата със специални мерки, за да задържи младите лекари у нас

  • 01 февруари 2019 06:31

  • 1670
  • 5
Държавата със специални мерки, за да задържи младите лекари у нас
© Pixabay

Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас, пише в. "Сега".

Тепърва държавата ще плаща заплатите им по време на обучението им, но срещу това те ще са длъжни да останат да работят у нас, предвиждат промени в наредбата за специализациите. 

В момента заплатите на лекарите, които се обучават за придобиване на специализация, се плащат от болниците, в които се обучават. За т.нар. дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и т.н., държавата поема таксата за обучение на лекаря. Тя е 230 лв. месечно. Тепърва и възнагражденията ще се плащат от здравното министерство, което ще превежда субсидия, но срещу това обучаващото звено ще е длъжно да сключи договор със специализанта, според който той ще остане да работи на същото място за срока на специализацията си. Ако тя е продължила 4 години, договорът му ще е за още толкова. Ако болницата или лекарят откажат, ще трябва да върнат на МЗ субсидията за възнагражденията на медика по време на специализацията. В повечето клинични специалности обучението трае 4-5 години.

Самите заплати пък ще са поне колкото е размерът на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, тъй като толкова ще е субсидията от МЗ. Той в момента е 987 лв. Толкова са възнагражденията, плащани от болниците сега.

"Тъй като към настоящия момент МЗ не разполага с инструменти за въздействие при недостиг на специалисти по определени специалности или в определени региони, с промените в наредбата министерството предлага да субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. По този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения", мотивират се от министерството. 

За колко лекари и в кои специалности ще плаща държавата, ще се определя ежегодно след анализ за това къде и какви специалисти се търсят най-много.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1670 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Радо

2019.02.01 | 23:30

5

И как ще ги задължат? Ще ги вържат ли? Дори и някакви глоби да им измислят или да ги карат да връщат дадените им "възнаграждения"(подаяния), ще ги върнат със заплатите си от чужбина за няколко месеца. Докато не се изравнят нашите заплати със заплататите на белите страни, всичко е само празни приказки! Но за тази цел хората трябва да вземат сопите и да си решат веднъж завинаги проблема в парламента.

Българин

2019.02.01 | 16:30

4

При записване на приетите студенти в Медицинските университети да подписват Договор със задължение да работят 2-3 години в България. Ако откажат да отиват да учат медицина в чужбина, и да си остават там, ака им стискат таксите!

Ram

2019.02.01 | 13:46

3

Ура, нови попълнения в редиците на бедняците!

Цвък Молитвата

2019.02.01 | 08:29

2

В една разграбена, унищожена,продадена и поробена държава,каквато е вече и /за моя радост!!!/ България,задържането на млади кадри може да стане единствено и само с методите ми,на мен - Цвък Молитвата: компромати,полицейщина и терор.!Само един закон,който ние - ГРОБ-арете трябва да приемем ,с който да се забранява на хора-вишисти и на възраст до 60г.. да напускат страната по какъвто и да е повод, и готово! Проблемът е решен!
Ще има кой да ни слугува и безплатно,ако го решим този въпрос със закон.Нали законите са за това - да внасят ред и да се изпълняват !?
ТП.П.
Това беше истинска шега,която някой ден може да стане и реалност,ако не бъдат извадени спешно паветата пред"Коня "-

2019.02.01 | 08:15

1

И кое от всички тия глупости ще задържи лекарите в бг ? 250 лв или 4-5 годишен договор?? Когато в не толкова добре платените държави чистачка в болница взима €1500

Добави коментар

Водещи новини