Бум на болни в Горна Оряховица. Педиатрията в болницата е препълнена

  • 24 януари 2019 14:19

  • 406
  • 0
Бум на болни в Горна Оряховица. Педиатрията в болницата е препълнена
© Pixabay

Отделението по педиатрия в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица е препълнено от миналата седмица заради повишената заболеваемост от грип и вирусни инфекции, съобщиха от лечебното заведение.

Началникът на отделението д-р Елена Ангелова посочи, че ежедневно малките пациенти са около 30, като броят на леглата в детско отделение е 20. Допълнително към двата сектора са осигурени по две легла, като се очаква да се увеличат през следващите дни.

Педиатрите отчитат ръст на случаите на усложнения след грипа. Приемат се пациенти от най-различна възраст с бронхеолити, бронхопневмонии и отити. Възпаленията на гърлото и на ухото се консултират задължително с УНГ специалист.
На 18 януари в отделението е постъпило детенце в ранна детска възраст, което е било диагностицирано с остър миокардит. Медиците веднага са приложили адекватно лечение и са изпратили детето за лечение в Детската клиника в УМБАЛ – Плевен.
„При този пик на вирусните инфекции, малко родители прибягват до самолечение на децата си, те посещават личните лекари. За съжаление, често усложненията се развиват бързо при децата. В този период, в който имаме повече случаи на тежки усложнения, лечението продължава и над предвиденото в клиничната пътека. Имаме деца, които са с 10-дневен престой в отделението“, коментира още д-р Ангелова.
Тя увери, че целият екип на Детско отделение е мобилизиран и покрива 24-часово дежурство, като непрекъснато на разположение има лекар. Екипите на Спешна помощ в Горна Оряховица също са на разположение, в болницата дежури и кабинет по неотложна помощ всяка вечер от 20.00 часа до 8.00 сутринта, както и през почивните и празнични дни.

Десислава Станева
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини