Пациенти с усложнения от вирусните инфекции препълниха отделението по пулмология в УМБАЛ-Пловдив

  • 22 януари 2019 09:30

  • 418
  • 0
Пациенти с усложнения от вирусните инфекции препълниха отделението по пулмология в УМБАЛ-Пловдив
© Pixabay

Пациенти с усложнения от вирусните инфекции препълниха отделението по пулмология в УМБАЛ-Пловдив, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Началникът на отделението д-р Илияна Вълканова е направила временно искане базата да бъде увеличена с 9 легла и те да станат 47, защото в момента няма нито едно свободно болнично легло, а постоянно идват нови пациенти.

Според нея болните, които са приети за лечение, са с бронхопневмонии и с обострена дихателна недостатъчност при пациенти с ХОББ /Хронична обструктивна белодробна болест/. С усложнения от респираторните заболявания са и астматици. Д-р Вълканова е уточнила, че случаите започнали драстично да нарастват по Коледа и оттогава досега през отделението са преминали над 170 болни на възраст от 20 до 90 г. Най-засегнати са обаче пациентите в диапазона от 55 до 70 г., защото имат придружаващи заболявания. Заболелите пролежават в отделението 5-7 дни, но понякога остават и по 15. В момента трима пациенти с пневмония, които са в по-тежко състояние, са преведени в Отделението по анестезиология и интензивно лечение /ОАИЛ/, където са поставени на апаратна вентилация.

До момента трима са починалите заради усложнения от съдово естество, те са над 80-годишни, е уточнила началникът на Пулмологията. Въпреки профилактиката пациентите са получили белодробна тромбоемболия. Всички са имали и придружаващи заболявания, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Десислава Станева
418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини