Ректорът на СУ: Проблемът с болница "Лозенец" се реши с думите на Борисов

  • 14 декември 2018 18:35

  • 1526
  • 3
Ректорът на СУ: Проблемът с болница "Лозенец" се реши с думите на Борисов
© БНТ

Днес проблемът се реши с думите на премиера, но досега той съществуваше. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков по повод казуса с проекта за превръщането на бившата правителствена болница "Лозенец" в детска. Припомняме, че днес премиерът Борисов заяви, че управляващите ще променят решението си и болницата ще остане университетска.

Вече му благодарих за разбирането и за това мъдро решение. Съгласен съм с него, че не бива да наричаме която и да е болница правителствена, защото контингентът на болниците е много по-обширен, заяви проф. Герджиков. Важното е, че казва, че университетската болница няма да се закрива и че остава университетска, добави той.

Важно беше едно такова решение да се обмисли добре. Вчерашният дебат в здравната комисия беше полезен. Този дебат трябваше да се проведе преди да бъде взето каквото и да е решение, посочи ректорът на СУ.

Не искахме да се закрива една болница, която работи добре и която е учебно-клиничната база на Софийския университет. Ако 17 от 18-те отделения бяха пратени на други места, преподавателите щяха да се пръснат, някои от тях и в чужбина, и нямаше как да преподават при нас, каза още проф. Анастас Герджиков.

Той уточни, че на академичен съвет, който трябва да се проведе в сряда, ще предложи да бъде оттеглена готовността за стачни действия.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1526 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.12.14 | 19:45

3

в България май има не Парламент а ПАРЛАМА нт

как така

2018.12.14 | 19:12

2

Ма как некой ще им "подарява" генериращи десетки милиони дългове болници, за да се "упражняват"? При Тодор Живков къде се упражняваха - не и в Пръвителствена болница, нали? То е ясно, че целта е да запазят "кокъла" - хем заплатка в болницата, хем "преподават" и после се чудим как шефове на болници масово са милионери! Да фалира, като има 30 милиэна дългове, да я купи СУ и да си се обучават, като си плащат режийни, данъци, заплати - всичко!

2018.12.14 | 18:53

1

егати влечугото

Добави коментар

Водещи новини