СЗО призова за по-малко раждания с цезарово сечение

  • 13 декември 2018 18:42

  • 1032
  • 1
СЗО призова за по-малко раждания с цезарово сечение
© Getty Images/Guliver

Световната здравна организация (СЗО) изрази загриженост относно рязко растящия брой на ражданията с цезарово сечение, без нужните медицински показатели за извършване на операцията, съобщава БТА.

По данни на международната организация през последните години в някои страни от Югоизточна Европа броят на ражданията с цезарово сечение се е увеличил с близо 50 процента. Науката не разполага с никакви доказателства относно наложилото се схващане, че когато подобни процедури надвишат 10 процента от ражданията, се снижава детската смъртност.

СЗО предупреждава, че милиони жени се подлагат на риск при раждане с цезарово сечение, което не се налага от медицински фактори.

По данни на организацията споменатата операция носи отрицателни последствия за майката и за новороденото. При родилката след операцията се увеличават рисковете от помятания при следващи бременности. Що се касае до бебетата, цезаровото сечение е свързано с повишен риск от хоспитализация в отделенията за интензивна терапия на новородените, с повишен риск от астма и затлъстяване, предупреждават медицинските експерти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1032 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.13 | 20:52

1

е като не става с лакти , доктори убийци

Добави коментар

Водещи новини