Клиниките по неонатология в страната ще получават безплатно памперси

  • 26 ноември 2018 13:52

  • 462
  • 0
Клиниките по неонатология в страната ще получават безплатно памперси
©

Всички 45 клиники (частни и държавни) по неонатология в страната ще получават безвъзмездно памперс-пелени за новородените с най-малко тегло. Това обяви в клиниката по неонатология на УМБАЛ "Пловдив" директорът д-р Диана Аргирова.

Дарението на фирма включва 350 000 броя от най-малките три размера пелени за новородени - с тегло 0,8 кг, до 1,8 кг и до 2,3 кг. Според Аргирова това ще покрие нуждите на неонатологичните отделения за 60-те дни престой в кувиози на всяко недоносено дете, пелената се сменя седем пъти на ден.

Дарените пелени няма да се продават на пазара, а ще се даряват на клиниките и по думите на д-р Аргирова ще освободи бъдещите майки от ангажимента да ги търсят и доставят в болниците. Тя подчерта, че фирмата е обявила решението си днес, когато Православната църква почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски, закрилник на бебетата и малките деца.

Годишно в страната се раждат преждевременно около 6000 деца с тегло под 2500 грама, което е около 11 на сто от общия брой новородени и цифрата е постоянна в годините, уточни д-р Аргирова. Тя добави, че в клиниката на болница "Пловдив" процентът е малко по-голям, тъй като тя разполага с най-модерната техника и много от тези случаи се насочват към тях.

Достиженията в медицината и специализираната апаратура все повече гарантира живота на недоносените, чийто процент с всяка година у нас нараства, обобщи началникът на клиниката. Като най-тежки случаи тя посочи ражданията в 22-23 седмица /6-ти месец/, в които деца са с тегло около 500-600 грама.

Като основна причина за преждевременното раждане, около 85 процента, д-р Аргирова посочи вътрешни инфекции на майката, а на второ място е т.нар. двуплодна бременност. За недоносените са важни първите 7 години, през които децата догонват своите връстници, родени с нормално тегло, коментира д-р Диана Аргирова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини