Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на 22-годишно момиче

  • 29 октомври 2018 12:32

  • 4483
  • 1
Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на 22-годишно момиче
©

Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на 22-годишно момиче, чрез сложна операция, която други болници не са се наели да извършат. Причината е, че момичето страда от множество заболявания. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Благодарна съм на лекарите от УМБАЛ-Бургас, че подариха шанс за живот на дъщеря ми. Самият факт, че се съгласиха да я оперират, е чудо за нашето семейство“, обясни майката – Зоя Рашева.

Дъщеря ѝ Чанита Рашева от бебе е с бъбречна недостатъчност, а в последните години е на хемодиализа няколко пъти в седмицата. Хемодиализата се провежда в бургаската болница. Освен бъбречната недостатъчност, Чанита има и редица други заболявания и силно увредено здраве. Претърпяла е сърдечни операции – сменени са ѝ двете клапи на сърцето, два пъти е изпадала в клинична смърт. Операцията се е налага заради голямо образувание на меките тъкани около тазобедрената става. Момичето го усеща като растяща и болезнена бучка на дясното бедро, която й пречи да ходи. В последните месеци тя не може да направи и няколко крачки.

Консултацията с ортопеди показва, че образуванието трябва да се махне, за да се възстановят движенията. Рискът от операцията обаче е огромен. Единият рисков фактор е оперираното сърце, което налага антикоагулантна терапия. Тази терапия възпрепятства съсирването на кръвта, а при операцията е нужно точно обратното – да се спомогне съсирването, за да се намали кръвозагубата. Третият фактор е хемодиализата – преливането на течности, което способства възстановяването, в нейния случай е противопоказано, обяснява началникът на Отделението по реанимация д-р Антон Григоров, който заедно със своя колега д-р Светлин Харалампиев приема предизвикателството. Операцията е извършена от д-р Иван Зайков и д-р Стоян Христов от Отделението по ортопедия.

Отстранихме образувание с размери 23 на 10 см. Много искахме да помогнем на това момиче и се радвам, че успяхме“, коментира д-р Христов.

Сега Чанита се възстановява, а майка й е благодарна за новия шанс за живот, който детето й получава. „За нея това е четвърти живот. Благодарна съм на всички лекари и искам това да се знае не заради мен и детето, а защото те го заслужават“, казва майката.

Заслуга за добрия край имат лекарите в трите отделения – ортопедия, хемодиализа, реанимация, както и операционният блок.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tat0

2018.10.29 | 23:39

1
Ybitsi dolni

Добави коментар

Водещи новини