Кирил Ананиев се срещна с румънския си колега Сорина Пинтея

  • 23 октомври 2018 16:39

  • 511
  • 0
Кирил Ананиев се срещна с румънския си колега Сорина Пинтея
©

През месец април 2019 г. министрите на здравеопазването на Р България и Р Румъния ще подпишат ново Споразумение за сътрудничество за достъп до ефективно лечение, което ще бъде от полза на гражданите на двете държави при необходимост от лекарства и здравна грижа.

До тогава министерствата ще изработят текстовете, които да подобрят Споразумението от края на 2016 г. и да отчитат динамиката на сегашното състояние на здравеопазването в световен мащаб. За това се договориха министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през и министърът на здравеопазването на Румъния Сорина Пинтея, която е на работно посещение у нас по покана на българския си колега, отправена през юли, когато Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през посети северната ни съседка. Министър Сорина Пинтея пое ангажимент да предостави на България цялата законова рамка на румънската страна, която регламентира използването на въздушен и наземен транспорт за спешна медицинска помощ.

В Букурещ действа Оперативен център за спешни ситуации, който представлява успешен интегриран модел, включващ дейности по гражданска защита, спешна медицинска помощ, пожарна безопасност, действия при бедствия, аварии и катастрофи. Министър Ананиев посочи, че е впечатлен от румънския модел и има намерение да го приложи с цел подобряване на въздушния и наземния транспорт за спешна медицинска помощ и у нас.

За тази цел ще бъде подготвен стандарт, който ясно да указва в кои случаи как да се действа. Когато министерството е готово с предложенията, които ще стъпят и на румънския опит, министър Ананиев ще ги представи пред колегите си в Министерския съвет.

Двамата министри обсъдиха и изминалото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, като министър Ананиев сподели опита, който страната ни натрупа през този период. Румъния поема председателството в началото на 2019-та година и от месеци работи активно в тази посока, коментира министър Пинтея. Приоритетите в сектор здравеопазване, които страната е определила, са: антибактериална резистентност, ваксини, достъп до иновативни лекарствени продукти и електронно здравеопазване.

„Най-важното е да бъдете честен посредник в комуникацията с държавите-членки на ЕС“, това е основният съвет, който българският здравен министър отправи към румънския си колега. Трансплантацията на органи, и специално на бял дроб, бяха във фокуса на разговорите между двамата министри, тъй като и България и Румъния имат сходни проблеми в тази област. Северната ни съседка също е асоцииран член на Евротрансплант и в Румъния проблемът с липсата на донори е огромен. Румънският здравен министър обясни, че за да решат проблема са стартирали Национална трансплантационна програма, която да работи с координаторите по места.

В ход е и кампания за насърчаване на донорството. Сменили са и ръководството на агенцията, която управлява процесите, свързани с трансплантациите. Предвидили са и законова промяна за облекчаване на донорството, която до две седмици ще бъде направена.

Румъния вече осъществява сътрудничество с чужди специалисти по трансплантации. Министър Ананиев сподели, че същите стъпки е предприела и България, за да се справи с липсата на донори и да осигури възможност за трансплантация на нуждаещите се български граждани.

Последвайте канала на

Нора Виткова
511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини