Прекратяват дейността на Центъра по хемодиализа във Видин, започва ремонт на апаратурата

  • 03 октомври 2018 18:57

  • 3335
  • 2
Прекратяват дейността на Центъра по хемодиализа във Видин, започва ремонт на апаратурата
© Pixabay (архив)

Във видинската болница е създадена организация и са покрити нуждите на пациентите на хемодиализа.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който е във Видин по повод на затруднената работа на Центъра на хемодиализа, предаде БТА. На среща днес с ръководството на видинската болница, в която участва омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и областният управител Албена Георгиева, бяха набелязани проблемите и мерките, които трябва да се предприемат. До момента 24 пациенти са преминали хемодиализа в Монтана, останалите - в друга клиника, след като Центърът във Видин премина на работа в авариен режим.

От утре се прекратява дейността на Центъра по хемодиализа във Видин и започва ремонт на апаратурата. Пациентите ще бъдат извозени до Монтана, където ще преминат процедурите до събота. В началото на следващата седмица ще започне работа Центърът във Видин. Министерство на здравеопазването отпуска веднага 180 000 лева на видинската болница, с които ще се закупят 9 апарата за хемодиализа, каза Пенков.

Центърът по хемодиализа във Видин работи на авариен режим от понеделник, а в този режим може да се извършва хемодиализа, с разрешението на фирмата, която поддържа системата, съгласието на екипа на хемодиализа и пациентите. Според Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на Центърът по хемодиализа във Видин има спешна нужда от инвестиция, подмяна на апарати, които са направили необходимите 30 000 часа, подобряване на битовата среда и повишаване на заплатите на хората, които работят в него. Техник в отделението по хемодиализа във видинската болница получава 510 лева, медицинска сестра, която отговаря за два сектора получава 610 лева, каза Манолова.

Припомняме, по-рано днес пациент на хемодиализа почина, а друг е в кома, заради проблемите с апаратурата във видинската болница.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3335 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.03 | 19:22

2
В седесарска България трябва да умрат хора за да се вземат мерки.

2018.10.03 | 19:10

1
Заседанието на министерски съвет скоро ли ще го прекратяват, че много хора питат?

Добави коментар

Водещи новини