Спасиха бебе, родено преждевременно в 36-та седмица (снимка)

  • 27 септември 2018 14:31

  • 9120
  • 2
Спасиха бебе, родено преждевременно в 36-та седмица (снимка)
© Pixabay

Лекарите от неонатологичното отделение на пловдивската АГ болница „Селена“ спасиха бебе, родено преждевременно в 36-та седмица. Виктория Емилова се появява на бял свят на 27-ми август след прекарана вирусна инфекция от майката. Тя се ражда с тегло 2690 г и ръст 48 см, но в тежко и депресивно състояние.

Виктория прекарва почти месец в неонатологичното отделение на най-голямата специализирана акушеро-гинекологична болница в Южна България – УСБАЛАГ „Селена“, под прякото наблюдение на целия му екип. По време на престоя си бебето има следните проблеми – двустранна тежка пневмония, плеврален излив, остра сърдечна и бъбречна недостатъчност, нарушения в коагулацията, кръвно-групова несъвместимост. За този период е подложена на модерно лечение с няколко флакона куросърф, коротроп за проблемите ѝ със сърцето и виагра за белодробната хипертония, лечение със сърфанктант и кръвопреливане. Тя остава 9 денонощия на апаратна вентилация, а от 17 септември е адаптирана без кислород. Вчера – 26-ти септември, Виктория беше изписана от болницата.

От началото на годината в АГ болница „Селена“ са родени 1697 бебета.

Неонатологичното отделение на „Селена“ е сертифицирано за най-високото /трето/ ниво на компетентност. В него работят 12 лекари с признати две специалности – неонатология и педиатрия. То има 6 зали и е оборудвано с най-новата и модерна техника. Там се намира и единственият за България ултрамодерен кувьоз “Babyleo TN 500”. Отделението предлага и консултации с тесни специалисти – детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, оториноларинголог, ортопед, нефролог, невролог, инфекционист, гастроентеролог и хирург за своевременно поставяне на диагноза и лечение.

Към момента в неонатологията на АГ „Селена“ са настанени 15 бебета, 2 от които с проблеми след изписването в определената за това зала.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
9120 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
redrock

2018.09.27 | 15:39

1
ее,36 седмица не е ли около 9-ти месец???

2018.09.27 | 17:25

2
8ми месец е, в майчин дом ги спасят в края на 6ти месец. Това е реклама, не новина ( нищо изклиючително, макар и похвално.)

Добави коментар

Водещи новини