В една пералня въртят чаршафите на болни и бебета

  • 27 юли 2018 09:26

  • 2828
  • 0
В една пералня въртят чаршафите на болни и бебета
© Pixabay

Чаршафите от болничните легла и детските градини се перат заедно. За това алармират от здравното министерство в мотивите на нова наредба, с която се забранява порочната практика.

Стара въпрос за наредба номер 37 за хигиенните изисквания към устройството и експлоатацията на обществените перални, за последно променяна през 1995 г. В сайта на МЗ е качен проект за нов вариант на документа. С него се въвежда разграничаване на различни перилни услуги.

"Целта е да се преустанови създадената порочна практика във всяка обществена пералня, независимо от нейния вид, предназначение, оборудване, технологичен процес и пр., да се извъшрват всички видове перилни услуги, като например да се пере едновременно болнично бельо, квл. и такова от инфекциозни структури на лечебни заведения, и пране от хотели или детски заведения, пише в мотивите.

Според здравното министерство по този начин ще се ограничи рискът от разпространение на заразни заболявания чрез изпраното пране. "Чрез недобре и неправилно изпрани дрехи, спално бельо, покривки, работно облекло и др. се предават бактерии и вируси като: вируса причинител на хепатит А, норовируси, ротавируси, салмонела, E.Coli, кандида и др., пише още в мотивите към проектния документ.

В него са разписани нови правила, сред които периодични медицински прегледи и изследвания на работещите в обществените перални. Посочва се, че в обектите, които обслужват лечебни и здравни заведения трябва да се обособи самостоятелно помещение с отделен вход за приемане на пране само от инфекциозни и пневмо фтизиатрични структури.

Пералнята машина, в която се върти болничното бельо, пък трябва да е специално маркирана, като след всяко пране да се дезинфекцира барабанът. Обществените перални ще имат срок от една година, за да се приведат в съответсвие с наредбата.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини