Спасяват бебета с Моцарт

09 юли 2018 12:43

Спасяват бебета с Моцарт
© Pixabay
2053 0

Моцарт спасява живота на бебета в многопрофилната пазарджишка болница, пише в. "България Днес".

Виртуознате произведения на великия австрийски композитор помага най-вече на недоносените деца.

"Ефектът върху малките деца е, че стават доста по-спокойни, започват да спят по-добре, отразява им се на начина на хранене. Голям ефект се наблюдава най-вече при недоносените бебета", разказва пред вестника д-р Мариела Захариева, началник на неонатологичното отделение в здравното заведение. Именно тя първа започва да прилага иновативната терапия върху новородените. Идеята й се заражда на един конгрес, когато неин колега изнася лекция по темата.

"Реших, че тъй като няма да навреди на никого, трябва да пробвам", допълва специалистът с над 24 години стаж.

Музиката стига до ушите на мъниците дори в кувьозите. За това помага специално устройство, осигурено от родителите, на което са записани лечебните звуци. Д-р Захариева има едно-единствено условие. Мелодията да е на прочутия австрийски композитор Моцарт.

"Не им давам право на избор за композитор. Признавам само Моцарт, неговата музика е вълшебна, установили са го специалисти отдавна. При недоносените бебета има още едно условие. Не им пускам музика през първия месец, защото други неща владеят ситуацията. Доказано е, че при новородените първите 4 дни са толкова опасни, колкото следващите 40 години от живота им. За това, когато дръпнат малко, започвам да ги подпомагам с музика", разказва още д-р Захариева.

През ръцете й са минали хиляди бебета, но безспорно няма да забрави един случай от 2015 г. Раждат се две близначки в много тежко състояние. Едната умира от инфекция, другата е поставена в кувьоз в критично състояние, тежаща по-малко от 700 грама. Лекарите решават да пускат на малкото момиче музика на Моцарт и се случва чудо.

"Беше около 3 месеца при нас. Последните 2 месеца й пусках класическа музика. В резултат на това дишането започна да става по-равномерно. Преди това правеше кратки паузи. Видимо започна да се успокоява и състоянието се подобри", спомня си специалистът.

Днес малката Радмила се развива нормално, а родителите й продължават да й пускат Моцарт за здрав сън цяла нощ.

Novini.bg
2053 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини