Манолова: Здравната система е несправедлива и се нуждае от реформа

  • 23 май 2018 12:09

  • 972
  • 0
Манолова: Здравната система е несправедлива и се нуждае от реформа
©

Омбудсманът Мая Манолова организира дискусия относно проблемите в българското здравеопазване, предаде репортер на Novini.bg.

На кръглата маса присъстваха председателят на Здравна комисия в парламента Даниела Дариткова, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, здравни експерти и пациентски организации. Рекорден брой са жалбите за първите пет месеца на годината, като те са свързани с влошен достъп до медицинска помощ, лекарства и медицински изделия, с качеството на медицинската помощ, отчете омбудсманът. Преди дни Манолова представи доклада за дейността си за 2017 г., в който се посочваше, че жалбите тогава са били 494 общо. Тя подчерта, че освен от граждани, жалби постъпват и от съсловни организации и лечебни заведния.

Манолова призова министъра на здравеопазването да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние, а НЗОК да изплати надлимитната дейност, изработена от болниците през последните години, която е в размер на близо 150 млн.лв. Очертава се тревожна тенденция за пациентите и за медицинските специалисти, допълни Манолова и подчерта, че най-важният въпрос е дали Министерството на здравеопазването има визия как ще се справи с проблемите.
Всички отменени актове на предишното ръководство на МЗ се приемат отново, изрази тревогата си Манолова. Моите идеи, посочи тя, са за безлимитно здравеопазване, за субсидиране на лечебни заведения, пълно реформиране на системата. По думите й несправедливостите в здравната система нарастват.

Даниела Дариткова каза, че проблемите са много, натрупали са се във времето и доста от тях остават нерешени, но е важно да се отчете какъв процент от жалбите са основателни.
Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев каза, че каквото и да се говори, винаги се стига до финансиране и подчерта, че в каквито и условия на работа да са поставени лекарите и медицинските сестри, качество се постига. Системата е дофинансирана с над 50 на сто от пациентите, посочи Грозев и отново припомни, че медицинският труд не е остойностен. Дариткова обяви подкрепата си за проекта на Национална здравна карта, който в момента е публикуван за обществено обсъждане, докато Грозев изрази категоричен отказ да подкрепи параметрите, заложени в него.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини