Ето какво трябва да знаем при контакт с насекомо или змия (видео)

  • 03 май 2018 10:10

  • 33178
  • 3
Ето какво трябва да знаем при контакт с насекомо или змия (видео)
© Pixabay

Със затоплянето на времето хората предпочитат да са навън, сред природата, сред треви и растения. Вероятността обаче за контакт с насекоми, с продукти от жизнената  им дейност или със змии се увеличава.

Затова какви реакции има при подобни контакти с насекоми, смъртоносни ли са ухапванията от змиите, които обитаваш нашите ширини Novini.bg  попита подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА.

От токсикологична гледна точка се наблюдават реакции от насекоми, които отделят отрова предимно за самозащита и такива, които имат отрова за нападение.

Тези, които отделят отрова за самозащита са мушици, бръмбари, различни видове кърлежи, гъсеници, които са стадий от развитието на пеперудите. Някои от тях произвеждат биологично активни вещества, които в контакт с кожата причиняват раздразнения. При контакт с такива насекоми и вещества от такива насекоми минават един – два дни, докато пациентът осъзнае, че има проблем.
Най – често по време на излет се получава контакт с насекомо, но не всички хора развиват реакция, която ще ги отведе в болница. При по-чувствителните хора се получава обаче локално зачервяване, придружено със сърбеж или болезненост, след ден – два, три отново се усеща и има засягане на функцията на крайника.

При контакт с жилещи насекоми – оси, пчели, стършели, доста по-рядко скорпиони и паяци, има пък остра пареща болка, подуване и обща реакция в различна степен проявена. Има група пациенти, които са алергични на отровата на осите и пчелите и при тях и едно ужилване може да предизвика тежка реакция. Обикновено такива пациенти знаят, че са алергични и са подготвени. Когато човек е алергичен към даденото насекомо, тогава се наблюдава различна степен на реакция. Най – леката степен е зачервяване на по-голяма площ около мястото на ужилването, но също така може да има обриви, отдалечени от мястото, отоци или може да има различна степен на динамиката и съответно засягане на различни органи.

По-голяма част от пациентите, които изпитват последици от дребни ужилвания не търсят медицинска помощ.

Почти не минава обаче година и без змийски ухапвания. Досега обаче не е имало много тежки случаи, разказа подп. д-р Митко Митев. Змиите, които са в България не са толкова опасни, а антисерумът, който съществува е изключително ефективен.
Когато човек бъде ухапан от змия в планината, трябва да знае, че не се умира и трябва да запази самообладание. Когато има такова ухапване, трябва да се направи превръзка на по-високо място, за да се попречи змийската отрова да проникне в цялото тяло.
Трябва обаче да се прави разлика между ухапване и впръскване на змийска отрова. Змиите, защитавайки се хапят, но не впръскват отрова. Когато има впръскване на отрова, болката е доста по-силна, има бързо подуване на мястото на ухапването и увреждане на общото състояние – гадене, коремни спазми, а по-късно, ако не се вземат мерки може да настъпят кръвоизливи, увреждане на периферни нерви. Но това са неща, които са предотвратими.

Снимка: Novini.bg

Какво трябва да знаят тези хора, които вече са преживяли алергичен шок от контакт с дадено насекомо, как се прилагат противозмийски серуми и какво трябва да се направипри наличие на кърлеж, може да видите и ТУК в интервюто с подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
33178 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
100

2018.05.08 | 14:43

3
всеки е хапан от змия, тоест жена....

2018.05.08 | 14:43

2
а как да се опазим от курнелия нинова-тъз змия се съска и иска да уапе некой

2018.05.05 | 21:09

1
не можеш те всичките комунисти са долни змиии, смоци, смучат народната пара и после изпълзяват без никой да ги чуе и види вече 65 години

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини