Травматолог съветва: Винаги търсете медицинска помощ дори и да паднете банално (видео)

  • 07 февруари 2018 10:21

  • 6674
  • 2
Травматолог съветва: Винаги търсете медицинска помощ дори и да паднете банално (видео)
© novini.bg

През зимата травматологията е едно от най – натоварените отделения във ВМА. Въпреки малкото сняг до момента в София и тази година доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА и колегите му са живели в болницата заради пика от пострадали пациенти.

Освен травмите при тежките катастрофи, през зимния сезон най-много са случаите на битов и спортен травматизъм, обясни доц. д-р Неделчо Цачев в интервю за Novini.bg.

При първия най-често пострадват възрастните хора. Заради съвсем банално падане, подхлъзване, те обикновено влизат в болница. При тях обикновено винаги се налага оперативно лечение, а възстановяването им продължава няколко месеца.
Доц. д-р Неделчо Цачев поясни, че точно възрастните хора са приоритет за него и колегите му във ВМА, защото бързата оперативна намеса е жизнено важна за тях.

Снимка: Булфото



При спортния травматизъм пострадват обаче повече млади хора. Най – честите травми при тях са мекотъканните. Те обаче не налагат толкова спешна оперативна намеса, а точно обратното – нужно е да има няколко месеца отлагане.

 

Снимка: Булфото



Във връзка с прогнозата на синоптиците, че този уикенд отново ще има снеговалежи доц. д-р Неделчо Цачев призова възрастните хора да не излизат навън, докато не се изчисти снегът. „При младите хора съветите за съжаление обаче нямат някакъв сериозен отзвук“, отбеляза доц. д-р Цачев и напомни: „Българинът винаги разбира от медицина, от футбол и от политика“. „Винаги, когато някой пострада в планината обаче трябва да търси служители на БЧК“, каза доц. д-р Цачев.

Цялото интервю с доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА и съветите му към всички тези, които съвсем скоро ще захвърлят ските и сноуборда и ще се качат на моторите може да видите  ТУК.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
6674 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.07 | 20:59

2
От кого, бе Неделчо, да потърсиш помощ като половината сте бизнесмени, другата некомпетентни, костовизъм е, всичко е пари.
лл

2018.02.07 | 14:24

1
Към джи пито ли да се обърна за помощ? Държавата ни убива бавно с тази схема с джи питата, от къде на къде фелдшер джи пи ще ме лекува за каквото и да било и ще ми изписва от най-скъпите лекарства. Спрете хората от фармацевтичния бизнес да обикалят джи питата и дайте право на ди

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини