В "Св. Екатерина" имплантираха сърдечна клапа през вена на шията

  • 20 декември 2017 12:22

  • 8780
  • 0
В "Св. Екатерина" имплантираха сърдечна клапа през вена на шията
© Gettyimages

В университетската кардиологична болница “Света Екатерина” приложиха уникално за България “безкръвно” лечение на 74-годишна пациентка с високостепенна трикуспидална рестеноза и инсулфициенция, съобщиха от лечебното заведение.

Това е тежък сърдечен проблем, при който клапата не затваря добре отвора и позволява връщане на кръв. Налагало се е повторно имплантиране на клапа, но класическата операция е била рискова. Кардиолозите са предложили авангардно решение - да поставят новата протеза през вена на шията на пациента. Процедурата се поема изцяло от здравната каса, уточняват от болницата.

Техниката се прилага за първи път в България, нова е и за света. В глобален мащаб са описани около 150 случая. Жената е оперирана преди 11 г. по повод на стеснение на клапата между лявата камера и лявото предсърдие, което затруднява нормалния поток на кръвта, и връщане на кръв от дясна камера към предсърдието. Тогава и е поставена митрална клапа с механична протеза и трикуспидална клапа с биологична протеза. След операцията е проследявана в клиниката, като през последните 2 г. започва да се развива инвалидизираща сърдечна недостатъчност.

Проф. Юлия Джоргова, пионер в областта на интервенционалната кардиология, и нейният екип са извършили за 4 часа щадящата имплантация. Транскатетърната аортна клапна имплантация, по-известна като TAVI процедура, се утвърждава като метод за лечение на голямо стеснение на аортата при високорискови пациенти за конвенционално кардиохирургично лечение в “Св. Екатерина”. Болницата е с най-голям опит в областта на ТАVI процедурите в България. Методът е нов, но дава добри дългосрочни резултати при наблюдаваните пациенти. Приложим е обаче за много ограничен кръг пациенти, уточни директорът на болницата проф. Генчо Начев. Проф.

По сходна технология се извършва и смяната на биологични протези при пациентите с дисфункция на биологични митрални и трикуспидални клапни протези, обясниха кардиолозите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини