Как ВМА ще направи привлекателна войнската кариера за младите хора (видео)

  • 20 декември 2017 10:45

  • 4341
  • 1
Как ВМА ще направи привлекателна войнската кариера за младите хора (видео)
© novini.bg

Един от големите кадрови проблеми на ВМА са лекарите, които са във военните части. За това каква е политиката в тази посока на болницата, която заема челни позиции в страната разказа в интервю за novini.bg началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Според стандартите на НАТО повечето от големите въоръжения формирования трябва да разполагат с лекар. Във времето, в което повечето от нашите новозавършили лекари напускат страната, другите, които остават, пък имат стремеж да отидат веднага в болнично заведение, каквото е ВМА, трудно се борим да станем популярни с такива места. Това е много съществен проблем, защото цялото развитие на ВМА и нейните поделения е пречупено през способностите които трябва да има по време на война и при извънредни ситуации. Затова задача номер едно е да имаме адекватна помощ за нашите военни и в самите поделения. Дълго мислехме по този въпрос, как можем да направим привлекателно това място. Оказа се, че може би най – добрият начин е да произведем сами нашите медицински офицери. И в резултат на тристранно споразумение между ВМА, Военно морското училище и Медицинският университет във Варна имаме първите курсанти, които след 6 години ще са офицери, които ще са задължени в продължение на три години да бъдат във военно поделение. Цялата идея е да направим предвидима войнската кариера на тези млади хора. Армията е една тежка закостеняла машина и тя трябва да бъде такава.
Ние искаме да въведем нещо, което сме видели в нашите съюзнически държави.
Тези млади хора след 3 години ще могат да се явят на конкурс за работа в най – добрата болница и след това ще могат да изберат дали да останат да работят в нея или в периферните болнични заведения“, каза полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „Това е страшно предизвикателство за тези деца и аз ги уважавам за това“, заяви още той.

Вижте интервюто с полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски:



По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева


Последвайте канала на

Novini.bg
4341 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.20 | 13:10

1
Нека ВМА покаже раните от куршумите в Кербала на ония кретени, станали при Костов платени наемници.

Добави коментар

Водещи новини