Мъж от Велико Търново спаси 28-годишен пациент с чернодробна цироза (снимки)

  • 04 октомври 2017 18:31

  • 18046
  • 0
Мъж от Велико Търново спаси 28-годишен пациент с чернодробна цироза (снимки)
© ВМА

67-годишен мъж от Велико Търново стана донор след смъртта си. С органите му близките дадоха шанс за живот на други трима тежко болни, чакащи трансплантации, съобщиха от лечебното заведение.

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха чернодробната трансплантация. 6-часовата интервенция бе осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Реципиентът е 28-годишен мъж в крайна фаза на чернодробна цироза.

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот. „Благодарим и на колегите от великотърновската болница за добрата колаборация и организация днес”, коментира проф. Никола Владов. Специални благодарности и към вкипите на Военновъздушните сили за бързите действия и висок професионализъм, който демонстрират във всяка една донорска ситуация.

За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата транплантация в болницата бе отбелязана през месец май, като от тогава до момента медицинските екипи са трансплантирали трима пациенти. За цялата година общата цифра наброява 7. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини