Ненков: Няма риск за бързината и качеството на Спешната помощ (видео)

  • 10 август 2017 15:15

  • 6506
  • 5
Ненков: Няма риск за бързината и качеството на Спешната помощ (видео)
©

Преговаряхме с фирмите, поддържащи системата на Спешна помощ, да продължат да я поддържат, докато стане факт обществената поръчка и спечелилият поеме своите функции, но за съжаление, не можахме да постигнем никакво разбирателство с тях. Тяхното желание беше да продължим договора с анекс, но според Закона за обществените поръчки такъв анекс не може да бъде подписан, защото няма извънредни обстоятелства. Това каза на пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност .

Получихме писмо от тези фирми, че считано от 8 август прекратяват поддръжката в рамките на пет дни, добави той.

Днес в 13 ч. имах среща с директорите на всички 28 спешни центрове в страната. Исках да се уверя какво ще стане, ако днес фирмата спре поддръжката. Получих уверение, че нищо особено няма да се случи. Системата за спешна медицинска помощ ще функционира и всеки, който има нужда от нея, ще я получи в абсолютно същия времеви диапазон и с абсолютно същото качество, заяви зам.-здравният министър. Връзката между 112 и центровете за спешна медицинска помощ няма нищо общо с фирмите за поддръжка, които се отказват, подчерта той.

Ненков уточни, че за последните три години за гласовата комуникация, GPS проследяването и системата за търсене на адресите в Спешната помощ на консорциума от фирми, поддържащ системата, са платени малко над 5 млн. лв.

Най-лошото, което може да се случи, докато бъде проведена обществената поръчка, е софтуерът да "забие", но в такъв случай данните ще се записват на хартия. Няма да пострада оперативната медицинска дейност на спешната помощ, което всъщност е най-важното. Всички директори на спешни центрове ме увериха, че няма да има забавяне при обработване на сигналите, заяви Ненков.

В новата поръчка сумата, предвидена за връзката между диспечера и екипите в линейките, е 1 млн. лв., обясни той.

Процедурата по обществената поръчка трае до два месеца, ако няма обжалване. Ако има обжалване, влизаме в други времеви рамки, които няма как да предвидим, заяви зам.-здравният министър.

112 е генералният координатор на всяка една спасителна служба, но има множество комуникационни линии, които няма да нарушат работата на Спешна помощ, каза още Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност .

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6506 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.10.28 | 05:47

5
Да ти пикая на седесарския смисъл в това мутренско изречение.
ИЗХОД ОТ БЛАТОТО

2017.10.28 | 05:44

4
НЕНКОВ СИ ВЗЕ ВСИЧКО НА ШЕГА. НИЕ ЯДЕМ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ
В затвора

2017.08.11 | 00:46

3
Защо пияните роми викат линейка?Защо не се глобяват?Кога ще има драстично увеличение на заплатите и втора кат.труд?Защо няма лекари и сестри в спешна помощ>Кога ще има осъдени от МЗ и политици?
Тодор

2017.08.10 | 16:33

2
То тя и толкова зле, че няма никакъв риск да стане по зле ...

2017.08.10 | 16:17

1
ТО НИТО БЪРЗИНА ,НИТО КАЧЕСТВО В СМЕШНАТА ВИ ПОМОЩ..ДАЖЕ И ЦИГАНСКИЯ ДОПИНГ ,НЕ И ПОМАГА ...СИГУРНО АКО БЪДЕ ОКО ЗА ОКО ИЛИ ЗЪБ ЗА ЗЪБ ..РАРОТАТА ЩЕ СЕ ОПРАВИ..БИЯТ ГИ ,А ..МАЛКО ГИ БИЯТ....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини