Много от болните могат да останат без пенсия, докато чакат решение на ТЕЛК

  • 02 юни 2017 19:34

  • 29101
  • 1
Много от болните могат да останат без пенсия, докато чакат решение на ТЕЛК
©

Много от болните могат да останат без пенсията си, докато чакат окончателното решение на ТЕЛК. Част от комисиите издават решения, но друга част – не.

"На човек, който няма близки и разчита само на собствената си пенсия, докато не мине преосвидетелстване, му спират пенсията", обясни Румен Стоянов пред БТВ.

С писмо от 29 май здравното министерство обясни, че няма законово основание да издаде указания, които да действат, докато се приеме наново наредбата. Оттам уточняват, че медицинските критерии, свързани с развитието на различните заболявания, не са променени. Въпреки решението на съда във Велико Търново продължават да издават решения.

"Патологията на водещото заболяване ще даде основния процент. Ако има други заболявания, те дават по-малките проценти, сумират се, определя се дата на инвалидизиране", обяснява д-р Олга Пенева, председател на ТЕЛК - Велико Търново.

"Решенията са нищожни изначално, защото те нямат правното основание, на което да бъдат издадени", коментира адвокат.

От Осигурителния институт обясниха, че при спазване на действащите разпоредби и при подробни мотиви, няма основание да обжалват решенията на ТЕЛК. Идния вторник тристранният съвет ще разгледа предложената наново наредбата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
29101 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.04 | 12:44

1
ето това е целта на занаятието..останали без храна и лекарства ,на болните им остава един път -КЪМ РАЯ ..ЗА КАКВО СА ИМ ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ ,ТЕ СА СЕ ТРУДИЛИ ПО 35-40 ГОДИНИ И СЕГА НЕ СА НЕОБХОДИМИ НА ГРОБ И НА БОКО...ЛОШ МАТЕРИАЛ ,А БОКО...?

Добави коментар

Водещи новини