Лекари от Бургас спасиха бебе, тежащо 700 грама

  • 25 април 2017 18:38

  • 82652
  • 0
Лекари от Бургас спасиха бебе, тежащо 700 грама
© Булфото (архив)

Лекарите неонатолози в бургаската УМБАЛ "Дева Мария” спасиха живота на недоносено момченце, родено в 26-та гестационна седмица с тегло едва 700 грама.

Бебето се ражда на 10 януари т.г. Поради преждевременната си поява на бял свят обаче, момченцето е с тежка степен незрялост, недоносеност и неефективно собствено дишане, съобщиха от лечебното заведение. Налага се спешна реанимация в родилна зала, след което неонатолозите започват борба за живота му. Лекарите успяват да се справят и с настъпилите тежки усложнения - бронхо-пулмонална дисплазия, персистиращ артериален канал, мозъчен кръвоизлив и ретинопатия. На 20 април - деня, в който е трябвало да се роди, момченцето е изписано от УМБАЛ "Дева Мария".

"Детето се роди екстремно недоносено – 700 грама. Целият ни екип положи изключително големи грижи за това бебче. От тук нататък, докато малкото момченце навърши 3 годинки, то ще бъде проследявано от нас по отношение на физическо и нервно-психическото му развитие. Нашата основна цел е от отделението да се изписват здрави дечица, бидейки пълноценни хора, които да радват родителите си цял живот и се стараем ежедневно да постигаме точно това”, обясни неонатологът д-р Нурие Шабан.

Началникът на неонаталогията д-р Мария Търнева добави, че основен принцип на работа в отделението е работата в екип. "Прилагайки съвременни методи за диагностика и лечение, разполагайки с най-модерна апаратура и не на последно място стремежът към непрекъснато усъвършенстване и придобиване на нови знания на целия екип, ни дава увереността, да се равняваме по качество на работата си с водещите неонатологични отделения в страната“, коментира тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
82652 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини