Илко Семерджиев: Нелепо е лекари да се противопоставят на лекари за ремонти (видео)

  • 01 март 2017 08:33

  • 7144
  • 1
Илко Семерджиев: Нелепо е лекари да се противопоставят на лекари за ремонти (видео)
© БНТ

Най-голямата ни цел - да има Национален рамков договор, беше решена успешно. Това каза в сутрешния блок на БНТ служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен.

Справихме се по възможно най-добрия начин с твърдото бюджетиране на медицинските услуги. Премахнахме месечните лимити и преминахме към прогнозните месечни бюджети с буфер от 3%. Постигнахме споразумение, че месечният бюджет за болниците ще бъде малко над 133 млн. лв., но ако има надхвърляне на лимита, ще има механизъм за саморегулация, уточни Семерджиев. По думите му чрез този механизъм болниците няма да изтърбушват бюджета на НЗОК.

Може би тази година ще бъде първата, в която няма да има преразходи и прехвърляне на бюджета за следващата година. Вече няма да го има и феноменът с листата на чакащите пациенти, посочи здравният министър.

Вече има решение на проблема с кухите клинични пътеки. Ще бъде възможно дехоспитализацията да става още на първия ден. Ненужният престой ще бъде ограничен. Възможностите са факт и ще се правят по желание на пациента.

Семерджиев коментира и скандала в "Пирогов", при който д-р Атанас Кацаров, който оглавява детска ортопедия и травматология в болницата, обяви че напуска поста си заради несъгласие с назначението на новия директор на спешния институт проф. Асен Балтов и с промяната за плана за ремонта на детските клиники в болницата. Проф. Балтов е изключително добър специалист. Той получи своя мандат в понеделник и веднага му се стовари емоционална реакция, която не заслужаваше. Ремонтите в лечебното заведение са планирани отдавна. Нелепо е лекари да се противопоставят на лекари за ремонти. Лекарите трябва да работят за своите пациенти, а не за своите интереси, каза още Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7144 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.05 | 17:56

1
Ami ne naznacavai cerveni nekadarnici i njama da ima Problemi! A titlite im (Prof. Doz. etc.) ot Moskva mogat da si gi nabut tam kadeto e neobchodimo!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини