Проф. Никола Владов: Трябва да си имаме повече доверие

  • 27 февруари 2017 07:38

  • 5348
  • 0
Проф. Никола Владов: Трябва да си имаме повече доверие
©

Това, което не можем да си простим и не трябва, е липсата на дух и самочувствие, че сме качествени хора. Това каза един от най-добрите коремни хирурзи в България проф. Никола Владов, който завежда Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА в ефира на БТВ.

„Трябва да си имаме повече доверие помежду си. Беше пренебрегнато мнението на експертите в случая с малкия Байрам. Имаме достатъчно подготвени хора и тук. Това административно спиране е било фиктивно. Проблемът е в това недоверие, което има към българските лекари. Нещата трябва да бъдат регламентирани“, категоричен беше лекарят.

Той коментира и трагедията с починалото 11-годишно момиче в столично0 училище. „Никой не знае все още окончателната причина за смъртта на детето. Най-важна в случая е била бързата реакция. Никога не може да се свикне с трагедията. Всяка трагедия е една съдба, един живот и след това всичко се променя“.

Той призна, че около 500 медици напускат България всяка година, като това не са само новозавършили, има и лекари специалисти.  „В Германия най-вече отиват – заради по-добрите условия. (В България-б.р.) Те (специализантите-б.р.) получават едни доста малки заплати, които не кореспондират с инвестициите, които са направили в себе си. Попадайки на едно място, където трябва да специализират, не получават най-доброто отношение”, отбеляза професорът.

Той изрази надежда, че ще бъде приета нова наредба за специализацията, която ще е в полза на младите лекари. С настоящата даже намирането на работно място създава трудности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини