Болници трупат дългове заради недофинансиране от НЗОК

  • 30 декември 2016 08:43

  • 6511
  • 0
Болници трупат дългове заради недофинансиране от НЗОК
© Getty Images (Архив)

Когато се обяви в дадения регион грипна епидемия, разширяваме легловата база. Трябва да приемаме безотказно всички усложнения на грипа, но като ти кажат: "Имаш лимит, надвишил си го" и нещата умират дотам. Така или иначе тези пациенти трябва да ги обслужиш. Става така, че ти го работиш, а те не ти го плащат. Трупат се едни дългове, които знаете накъде водят, особено в края на годината. Това коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България.

Пред БНР той подчерта, че не е ясно какъв е критерият за плащанията от НЗОК. И даде пример, че в Североизточна България почти няма мърдане на бюджета на повечето болници надолу. За Каварна и Балчик намалението достига до 10-12%, в Югозападна България то е около 12%, а за Централна България варира между 2 и 6%.

"Междувременно в други болници, които са държавни, има дори увеличение. Тази пъстра картина в играта с процентите ни озадачи – какъв е критерият? Прозрачен ли е начинът, по който това става, в какъв процент, на кого, как и защо?", коментира още д-р Тотев.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
6511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини