Над 300 души лежат безсрочно в психиатрията

  • 09 ноември 2016 06:35

  • 3838
  • 0
Над 300 души лежат безсрочно в психиатрията
© Булфото (Архив)

Над 300 души лежат в психиатриите из страната безсрочно. Някои от тях нямат роднини. Повечето обаче са зарязани от близките си. Те не искат да ги приберат, въпреки че има значително подобрение в състоянието им и не са опасни нито за себе си, нито за обществото, пише „Монитор”.

"Няма и нормативен документ, по който те да бъдат задължени да се погрижат на болните си роднини", коментира директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова.

Така единствената им алтернатива е да бъдат настанени в социален дом за хора с психични проблеми, но местата там са ограничени. Нов обитател може да бъде приет в такъв дом само, ако някой умре. Понякога чакането продължава десетилетие, други не дочакват място и умират в психиатриите. Сред подалите молби за настаняване през миналата година има класиран мъж на 287-о място.

На повечето от изоставените в психиатриите близките не искат да им станат настойници. Същевременно общините бавят сформирането на т.нар. настойнически съвети, без които въпросните пациенти не могат да направят нищо, нито да подадат документи за социален дом. Дори не могат да си взимат пенсиите.

"Най-тежки са два случая с жени, които живеят близо десет години в психиатрията в Курило. Едната от тях е поставена под пълно, а другата под ограничено запрещени"е, каза директорката на болницата там д-р Гълъбова.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини