Бойко Пенков: Празните хоспитализации намаляват заради пръстовите отпечатъци

  • 24 октомври 2016 07:42

  • 4574
  • 0
Бойко Пенков: Празните хоспитализации намаляват заради пръстовите отпечатъци
©

Ще има сериозни санкции за подобни злоупотреби. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод практиката болници да хоспитализират пациенти за изследвания, които не изискват болничен престой.

Може да се прекрати договорът на лечебно заведение с НЗОК, дори болницата да бъде закрита. До момента е отнеман лиценз само на една болница заради системни нарушения, добави той.

Пенков посочи, че здравното министерство разчита и на съдействие от страна на съсловните организации за справяне с проблема.

В момента НЗОК реорганизира своята контролна функция. Директорите ще бъдат на пряко подчинение на държавата, което ще затегне контрола и считаме, че нещата ще бъдат по-добре, заяви зам.-здравният министър.

По думите му се наблюдава отлив на празните хоспитализации заради стартиране на пилотния проект със системата с пръстовите отпечатъци. За целия период на пилотния проект вече близо 300 000 души са се регистрирали със системата, уточни Пенков.

Той каза още, че на много места у нас проблемът с направленията остава, но поясни, че личните лекари могат да се обръщат към районните здравни каси с искане на допълнителни направления, за да бъдат задоволени нуждите на хората.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини