Д-р Стойчо Кацаров: Има системен проблем с насилието над медици

  • 13 септември 2016 08:01

  • 2786
  • 2
Д-р Стойчо Кацаров: Има системен проблем с насилието над медици
©

Можем да определим случая като липса на култура и възпитание. Но той е пореден и не можем да го определим като случай на отделния човек, а показва, че има системен проблем.

Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по повод последния случай на насилие над лекар и медицинска сестра в "Пирогов", извършено от пиян пациент. Заради нападението вчера лекари и медицински сестри от лечебното заведение излязоха на протест.

Причина за подобни нападения е общото ни недоверие към институциите, недоверието, че който и проблем може да бъде разрешен от тях, и навикът проблемите у нас да се разрешават със саморазправа. Причина за инцидента е и насаждането на недоверие в лекарите, включително и от страна на политиците, които се опитват да прехвърлят върху тях собствените си проблеми. Най-страшното в една такава ситуация, че някои хора са на мнение: "Те си го заслужават", коментира д-р Кацаров.

За раните на здравната ни система не можем да обвиним лекарите и медицинския персонал. Проблемът е в лошата организация, категоричен е председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2786 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
vasil

2016.09.13 | 09:20

1
""Те си го заслужават", коментира д-р Кацаров",а Вие д-ре защо мислите,че хората мислят така,кое ги провокира да мислят така,а Хипократ,клетви,или само коли,дрехи,часовници,екскурзиии и иии
toi

2016.09.13 | 21:49

2
Вземете прочетете най-сетне тази Хипократова клетва, за да разберете за какво става дума в нея, а не да се позовавате на нея без да имате и бегла представа за какво става дума! Простия българин си мисли, че там пише: обещавам да правя чудеса от храброст, да лекувам безплатно, да съм на разположение по всяко време за всяка прищявка на `горкия` пациент, и най-вече се обричам на тотална бедност`!

Добави коментар

Водещи новини