Режат болници от Здравната каса

  • 07 декември 2011 15:12

  • 1268
  • 0
Режат болници от Здравната каса
©

Министерството на здравеопазването предлага въвеждане на максимален брой болници в рамките на една област, които могат да сключват договор със Здравната каса.

Промяната е част от законопроекта за изменение на закона за лечебните заведения, одобрен на заседанието на правителството. Тя трябва да влезе в сила от 2012 година, а до 1 септември трябва да бъде подготвена здравната карта, обясни здравният министър д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование. Законопроектът определя и минималния брой на леглата в болничните заведения, като за специализираните болници ще се изискват минимум 30 легла, а за многопрофилните - минимум 60.

Министър Константинов съобщи, че в девет области у нас има свръхпредлагане на болнични услуги. За ограничаването му се въвежда правилото, че броят на договорите със здравната каса не може да надхвърля броя им от предишната година.

Ако парламентът одобри законодателните промени, здравната каса няма да бъде задължена да сключва договор с всяка нова болница, а ще избира с кои болници да работи. Здравният министър изброи критериите, по които дадена болница ще бъде избирана от касата: „Колко пациенти са преминали през нея, какво оборудване има, какви лекари има, дали предлага комплексност. Не можем да сложим на едно равнище болница, която лекува само една диагноза в само една област и болница, която предлага по 30 или 40 специалности и работи много, тоест това е показателят комплексност".

Според министър Константинов промяната ще спре концентрирането на публичните средства за здраве в големите градове и ще насочи пари към други общини, в които има реална нужда от болнични услуги: „Ние не предвиждаме с подобен акт автоматично да закрием определени общински болници. А малките общини там, където не е останало население или то е твърде малко, за да се поддържа болница, винаги имат възможността да се преструктурират в диагностично-консултативен център или медицински център".

Центровете с високотехнологично лечение също ще бъдат регулирани, като здравната каса ще избира най-добрите, за да сключва договор с тях. Въвежда се и изискване във всяка клинична лаборатория да има клиничен лекар.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини