Предстоят ли фалити на болници?

  • 06 декември 2011 19:35

  • 1299
  • 1
Предстоят ли фалити на болници?
©

Ще има ли фалити на болници, след като държавата отказа да опрощава дългове? Справка сочи, че задълженията на лечебните заведения са намалели с 40 милиона лева за една година.

Въпреки това те възлизат на солидната сума от над 300 милиона лева - закъснели плащания към доставчици на апаратура и консумативи. Най-големите длъжници са болници в Пловдив, Стара Загора, София, Бургас и Кърджали.

Старозагорската болница "Проф. Стоян Киркович" работи със задължение от над 9 милиона лева, за последната година сумата е стопена едва със 700 хиляди.

„Недофинансираните клинични пътеки, големият обем дейности, които извършва лечебното заведение, големият брой здравно неосигурени - всички тези неща, когато се натрупат, естествено, че лечебните заведения ще трупат дългове”, обясни пред бТВ д-р Николай Колев директор на болницата.

Лекарите в здравното заведение признават, че заради тези, които не си плащат, понякога не могат да се осигурят консумативи за хората с изрядни осигурителни права. Почти никой не ползва услугата избор на екип и така болницата е лишена от допълнителните такси, които позволяват на големите столични болници да оцеляват.

Александровска болница например, е успяла да стопи общия си дълг до около 5 милиона лева. А просрочените задължения са с 30% по-малко и сега са под 2 милиона. В момента лечебното заведение не дължи пари на доставчици - проблем, пред който бяха изправени много болници през миналата година заради забавени плащания от Касата.

Спиране на допълнителните заплащания на лекарите и кандидатстване за еврофондове са част от мерките, които работят за намаляване на дълговете. Където е възможно, се увеличават и дейностите, което води нови пациенти и нови приходи от Касата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ambulance

2011.12.07 | 22:08

1
Преди години всичко беше безплатно защото държавата имаше икономик и даваше всичко за здравеопазване а днес да позволиш да се закрие болница е престъпление-виновните в затвора!

Добави коментар

Водещи новини