Българи от Босилеград с кръводарителска акция в знак на благодарност (снимки)

  • 29 юни 2016 15:51

  • 8435
  • 2
Българи от Босилеград с кръводарителска акция в знак на благодарност (снимки)
© ВМА

Десетки българи от гр. Босилеград, Сърбия, организираха кръводарителска инициатива в Центъра по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия. Сънародниците ни избраха хуманния акт като израз на признателност за висококвалифицираните грижи, които получават в болницата.

От 2009 г. насам ръководството на ВМА се ангажира с безплатното им лечение и ежегодно стотици българи от Западните покрайнини преминават през кабинетите на медицинските специалисти.

"Благодаря за това добро дело, което правите". С тези думи началникът на ВМА генерал- майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н. се обърна към босилеградчани. "Дарявайки кръв и помагайки за спасяването на човешки животи, те казаха своето огромно „Благодаря” за грижите и отношението към тях. И се зарекоха – тази инициатива ще стане традиция".

"Всичките тези наши сънародници безвъзмездно и доброволно ще дарят кръв за свои близки, които от години се лекуват във ВМА", поясни доцент доктор Румен Попов. Той коментира, че много често за кръводаряването се говорят лоши неща, но призова: Нека да ги оставим настрана, защото виждате всички тези хора какво излъчване имат и как благодарение на тях, много пациенти, които се лекуват във ВМА, ще бъдат спасени.

"Повече от 20 години се занимавам с кръводаряване и знам много добре какво е криза с кръв и кръвни биопродукти. Знам как на едно нощно дежурство трябва да осигуриш пет или шест пациента с една и съща кръвна група А- и какво е струвало това да бъдат осигурени всички. Благодарение на всички колеги, които работим в трансфузионната система, кръводаряването в България лека-полека се връща към онези позиции, които имаше преди доста години", коментира още доцент Попов.

Той изрази убеденост, че благодарение на младите хора, които все по-често се срещат в центровете за трансфузионна хематология тези проблеми с кръвта ще бъдат преодолени.

"Това е група за пример, ние сме дошли по желание и със сърце да благодарим на ВМА, за отношението към нас и затова, че никога никой не е върнат. Ние обичаме майка България и това е пример как държавниците тук трябва да се отнасят към своите сънародници, където и да живеят по света", заяви от своя страна кметът на Босилеград Владимир Захариев. Той не скри емоцията си благодари на ръководството на ВМА и всички лекари за братските отношения помежду им: "Ние не сме дошли, за да получим нещо от тази ни акция, ние знаем, че ще спасим нечий живот. Благодарим на ВМА, на генерал Петров и на цяла България".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дисциплинатор

2016.08.16 | 20:58

2
Браво!
Адаам

2016.08.16 | 20:58

1
Чувствам се горд и това е единствената позитивна новина от бг от много време

Добави коментар

Водещи новини