Управителят на МБАЛ-Велинград замесен в схема за източване на общински пари

  • 11 май 2016 12:29

  • 2445
  • 0
Управителят на МБАЛ-Велинград замесен в схема за източване на общински пари
©

Разкриха схема за източване на общински средства от МБАЛ-Велинград. Тя се случва чрез частна фирма, в която е бил съдружник при основаването и новият управител на общинското лечебно заведение д-р Жеко Чешмеджиев, съобщава "24 часа".

Преди дни той заявил пред кмета на града и Общинския съвет, че се нуждае от 1 млн. лв. кредит, за да “спаси” болницата от тежкото и финансово положение и да се разплати към доставчиците. Всъщност основната част от него - около половин милион, ще отиде за погасяването на задълженията към фирмата.

Частната фирма сключва договор с болницата още през 2009 г. Тогава тя е учредена от малка част лекари, сред които е и д-р Чешмеджиев, които работят във велинградската болница. Фирмата се регистрира с основна дейност “осъществяване на специализирана извънболнична медицинска помощ съгласно закона за лечебните заведения”. Така едни и същи лица работят в общинската болница и едновременно с това са съдружници в частния медицински център, с който болницата има сключен 7-годишен договор за доставка, монтаж и поддържане на компютърен томограф и рентгенов апарат за рентгенографични изследвания. Възложителят - МБАЛ-Велинград, от своя страна трябва да осигури нужните медицински специалисти за работа с апаратурата, като поема отговорността за създаването на условия за безопасна работа.

Договорът се явява крайно неизгоден за общинската болница, тъй като тя се задължава да плаща на фирмата месечно с ДДС не по-малко от 15 000 лв. независимо от броя на направените изследвания за срок от 7 г. с предоставената апаратура. 

В същото време велинградската болница продължава да изплаща задълженията си по вече сключения договор, въпреки че има дългове за над 2 млн. лв. и не плаща осигуровки и заплати на персонала, който вече напуска и се преориентира към други лечебни заведения.

Последвайте канала на

Novini.bg
2445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини