Медицинските сестри с право да практикуват без доктор

  • 18 март 2016 21:52

  • 5698
  • 1
Медицинските сестри с право да практикуват без доктор
© GettyImages

Медицинските сестри с бакалавърска степен вече ще имат право да практикуват сами без да са закрепостени към лекар. Дава им се право още да определят самостоятелно от какви здравни грижи има пациента и да планират детайли от лечението му, които са в тяхната компетентност, например кога да му бъде сменена превръзката, пише "Монитор".

Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка. Те ще могат да оказват незабавна помощ на пострадали при бедствия, катастрофи и аварии предвижда още проектът.

Медсестрите сега нямат право да слагат инжекции, поставят и свалят катетдри и системи за венозни вливания, както и всичко друго, за което за учили, ако не са в екип в лекар. Това право им бе отнето преди близо двадесет години, когато бяха разформировани сестринските патронажи, поликлиниките, а участъковите лекари станаха джипита.

Предвиждаме и възстановяването на сестринските патронажи за самотно живеещи възрастни хора, изписани след операция или тежко заболяване, малки деца, каза „Монитор” заместник – здравният министър д-р Бойко Пенков. Тази възможност засега не е залегнала в проекта на наредбата, тъй като от следващата седмица Министерството на здравеопазването започва обсъждането й с Националното сдружение на общините, каза още той.

Идеята на МЗ е общините за поемат издръжката на тези структури така, както беше в миналото.

Една патронажна сестра може да свърши изключително много и добра работа. Например, тя може да проследи по-добре дали психично болния си пие лекарствата от неговите близките и дали състоянието му не започва да се обостря и е време да отиде на лекар, коментира заместник-министър Пенков. Като положителен пример той посочи пилотния проект на БЧК във Врачанска област, където действа експериментално сестрински патронаж в няколко общини, а медсестрите разполагат с медицински пунктове, в които има и лекари. Основно обаче, те се грижат по домовете за самотно живеещи възрастни хора.

Като повече от положително оцени възстановяването на сестринските патронажи Милка Василева – председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Така медицинските сестри ще разтоварят много лекарите и ще са ов ще по-голяма помощ на здравната ни система, каза тя и припомни, че към момента те са 26 000.

Проектонаредбата предвижда още фелдшерите вече да се наричат лекарски асистенти.

Промяната няма да измени нищо в дейността им, но се налага, тъй като професията „фелдшер” в Европейския съюз е непозната и те не могат да работят там.

Последвайте канала на

Novini.bg
5698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пепи

2016.03.20 | 01:25

1
ами Браво.Това значи ли че и мед.сестрите ще паботят с НЗОК

Добави коментар

Водещи новини