Няма лекари във Видинско

  • 11 февруари 2016 07:34

  • 2328
  • 1
Няма лекари във Видинско
© Булфото/Архив

Всяка година намалява броят на лекарите, които обслужват малките и отдалечени от областния център Видин населени места, коментира  директорът на Районната здравноосигурителна каса във Видин д-р Владимир Вълчев. Той е категоричен, че трябват нормативни промени, за да не се закрият лекарските практики в малките населени места, пише БТА.

Когато по някаква причина практиката остане вакантна, в този момент пациентите започват да избират други лекари, тъй като няма нормативна възможност да се съхрани тази практика, каза д-р Вълчев. Той смята, че би могло да се мисли за около месец или два да се извършва един служебен избор на лекар от директора на районната здравна каса или Българския лекарски съюз, за да може да се потърси решение тези практики да бъдат съхранени за след това. В малките села няма интерес към лекарските практики, казаха от Здравната касата и предлагат да има мерки да се запазят тези, които сега работят.


На територията на 11 общини във Видинска област има само две лечебни заведения - във Видин и в Белоградчик, като второто предлага на хората ограничен брой медицински услуги. Районната здравноосигурителна каса е сключила 57 договора с 63 общопрактикуващи лекари за област Видин за настоящата година, каза за БТА директорът на касата д-р Владимир Вълчев.

В четири села, в които по здравна карта, утвърдена от Областната администрация и РЗИ, трябва да има лекар, практиките не са заети, а в други три са открити само филиали и посещенията са по график, съобщиха от пресцентъра на РЗОК-Видин.

В град Димово и в още две села от общината има лекарски практики, но е предвидена възможност за по още една, която обаче е незаета. Незаети центрове на джи-пи практики в област Видин, според последно утвърдената Областна здравна карта, по населени места са в селата Рабиша, община Белоградчик, Гъмзово, община Брегово, Кутово и Рупци, община Видин. В гр. Грамада, община Грамада по здравна карта се дава възможност за две джи-пи практики, но на този етап има разкрити 2 филиала на лекарски практики с центрове в други населени места, така че двама лекари посещават населеното място по представен в РЗОК график.

В община Ружинци, в едноименното село има 2 свободни джи-пи практики, но като цяло община Ружинци е обезпечена от голяма лекарска практика с център в с. Дреновец с нает медицински персонал.  В община Макреш, в селата Макреш и Раковица, има филиали на джи-пи практики и възможност да се регистрират центрове на лекарски практики, но няма желаещи лекари. В община Димово, в общинския център в гр. Димово, в селата Арчар и Гара Орешец - има по една регистрирана джи-пи практика и в трите населени места, предвидена е и възможност за разкриване на по още една във всяко от тях. Но отново няма желаещи лекари и така в тези населени места населението не е осигурено с медицинско обслужване.

Последвайте канала на

2328 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.11 | 14:57

1
Дреме ми на фуя! МРЕТЕ! ИЗЛИШНИ СТЕ!

Добави коментар

Водещи новини