Анестезиолози поведоха международно обучение за координатори по донорство

  • 22 януари 2016 14:41

  • 1925
  • 0
Анестезиолози поведоха международно обучение за координатори по донорство
© Булфото

Анестезиолози от интензивните отделения на Пирогов, Военномедицинска акадения и от университетските болници във Варна, Плевен, Пловдив и Бургас започнаха международно обучение за координатори по донорство, съобщи БНР.

75-80 са трансплантациите годишно у нас чрез донорството от починали хора в мозъчна смърт, посочи пред изданието д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Създаване на модел за прилагане на донорството в интензивните отделения е целта на проекта: "Нашите колеги трябва да предложат заедно да изработим модел, след като работихме две години и половина. Заедно имахме десет пъти увеличение на донорството от починали хора в мозъчна смърт. Колегите създадоха вътрешна организация. Изключително важно е тук подкрепата на началниците на клиники, интензивните".

Българите ще се обучават от най-добрите в областта - испанците, които са лидери по донорски ситуации и брой трансплантации в Европа, заяви Марти Манялих, експерт по транспантология: "Анестезиолозите в България имат нужда от необходимата квалификация и това, което испанците ще допринесат, е че те ще дадат тяхното познание за организациа на отделите за реанимация. Вашата слабост е, че вие имате много малко хора, обучени да управляват донорския процес".

Обучението е по европейски проект на програма "Еразъм +". 29 са доносрките бази у нас с общо 60 координатори по донорство.

Последвайте канала на

Novini.bg
1925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини