Бивш здравен министър: Не виждам реформа, освен в създаваната медийна еуфория

  • 15 декември 2015 10:13

  • 2583
  • 2
Бивш здравен министър: Не виждам реформа, освен в създаваната медийна еуфория
© Булфото (архив)

Не може дефицитът на здравната каса и откриването на нови обекти и рязането на ленти да бъдат основна цел в здравеопазването. Основна цел трябва да бъде дали хората са доволни и дали работещите в системата са доволни. Ако хвалбата е за намаляване на дефицита, аз също трябва да изкарам шестица.

Това каза в интервю за БНР бившият здравен министър Стефан Константинов. "Ако реформата е да събираме позитиви, значи се прави така, както се прави в момента. Не виждам реформа, освен в създаваната медийна еуфория. Една от тънкостите на политическия живот е на всеки да обещаваш онова, което иска да чуе. Големите инвестиции в апаратура не се правят за два-три месеца и са резултат от усилията и на други екипи и други министри", обясни д-р Константинов, коментирайки зачестилите откривания на медицинска апаратура и изтъкването им като заслуга на здравната политика на настоящия министър на здравеопазването.

 

Д-р Константинов подчерта липсата на смисъл от разделянето на пакета медицински услуги на основен и допълнителен като един от компонентите на здравната реформа на д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, защото парите за двата пакета идват от едно и също място. От над 300 клинични пътеки само две отиват в допълнителния пакет и това са незначителни суми, посочи Константинов. Той прогнозира нулев ефект от тази промяна. Здравната карта теоретично има смисъл, но практически отдавна е изпуснат моментът за реализация на идеята, заяви Константинов относно другата голяма тема в реформата на министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

Според Стефан Константинов, настоящият здравен министър подвежда хората за състоянието на здравеопазването у нас и цитира анализ на Световната банка, според който спрямо средствата, с които които разполага обществото ни и продължителността на живота се намираме на добри позиции. Нещата при сърдечно-съдовите заболявания също не са така катастрофални, каквито се представят. Дори като удовлетвореност на пациентите за последните няколко години изпреварваме Полша, Румъния и Латвия в Индекса на европейския потребител, уточни бившият здравен министър Стефан Константинов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2583 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
за сега здрав

2016.01.20 | 11:52

2
Москов какво пие: вода, алкохол, безалкохолно или....Какво пуши: цигари, пури или...... Киха ли и защо.........
Луд ,по луд ,Москов

2016.01.20 | 11:51

1
Москов ,да ползва специализираните услуги на .........психиатрията ! Време му е !

Добави коментар

Водещи новини