Областната здравна карта на Добрич е готова

  • 21 ноември 2015 15:39

  • 2130
  • 0
Областната здравна карта на Добрич е готова
©

Готова е Областната здравна карта на Добричка област. Изготвянето на такива документи за всички области бе наложено със Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, съобщава Дарик.

Така ще се търси оптимални решения в посока осигуряване на достъп на населението до медицинско обслужване и качествени здравни грижи.

В специализираната извънболнична помощ сега работят общо 222 лекари специалисти. Предложението е те да бъдат 235. При определени специалности като ендокринология и болести на обмяната, кардиология, ортопедия и травматология, съдова хирургия броят на работещите специалисти е по-малък от необходимия минимален брой. В обсега на тези специалности попадат заболявания,които са водещи в област Добрич.

В момента не достигат 52 дентални лекари. По искане на Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз се искат 12 зъболекари към реално съществуващите 131. В първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ към момента работят общо 203 специалисти по здравни грижи, а необходимият минимален брой е 318.

В анализа за Добричка област е записано, че основните проблеми на здравето на населението произтичат предимно от заболявания, свързани със застаряване и рисковите фактори, породени от стила на живот. През 2014 година има повишаване на хоспитализираната заболеваемост спрямо 2013 година от почти всички групи заболявания, което означава че хората са в по-лошо здраве. Наблюдението показва, че масово хората отказват да се лекуват поради финансови проблеми, които се формират в социалната и икономическа среда на живот. През 2014 година водещи в заболеваемостта в Добричко са болестите на дихателната система - 231,83 на хиляда, следвани от болести на пикочо-половата система- 82,02 на хиляда, болестите на органите на кръвообращението и тези на окото и придатъците му - 75,4 на хиляда и травми и отравяния - 53,9 на хиляда.

Към 1 юни 2015 г. в област Добрич има регистрирани 99 общопрактикуващи лекари в индивидуални практики и 40 в групови практики, от които 59 са с придобита специалност „Обща медицина" и 40 са зачислени за специализация и задължително трябва да я придобият до юни 2019 година. Само със специалност „Вътрешни болести" са 15, а само с „Детски болести" са 11. До края на 2019 година се очаква лекарите със специалност „Обща медицина" да са около 71 % от всички практикуващи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини