След 10 години само два процента от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50 години

  • 16 септември 2015 16:08

  • 1882
  • 0
След 10 години само два процента от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50 години
© Булфото

Според данни от преди около месец 33 процента от общопрактикуващите лекари в България са под 50 години, а 67 на сто - над 50, съобщи на пресконференция днес доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България /НСОПЛБ/. Общопрактикуващите лекари в страната са 4 495.  Ако приемем, че остава същият брой, след пет години 11 процента ще бъдат под 50 години и 89 процента - над 50 години, а след 10 години, през 2025 г. - само 2 процента или 74 души, ще са под 50 години. В момента 20.5 на сто са над 60 години, информира БТА.

От НСОПЛБ настояват също да бъде публикуван утвърденият преди две години стандарт по обща медицина. Доц. Киров коментира още, че за 2016 г. в парите, предвидени за първичната помощ, няма почти никаква промяна, което е 5.9 на сто от здравноосигурителните плащания. Според сдружението, за да се развиват практиките за първична помощ, увеличението тази година трябва да бъде между 27 и 30 милиона лева, за да може в оставащите до 2020 г. години да станат 12 процента от здравноосигурителните плащания, както е предвидено в националната здравна стратегия.

Сдружението иска още да бъде записано изрично в закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., че не се допуска прехвърляне на средства от здравноосигурителни плащания от едно перо в друго, а резервът на касата да се ползва за изплащане на непредвидени разходи по пера. Потребителската такса на освободените от нея да бъде осигурена от МТСП, предлагат още от организацията.  НЗОК да осигури онлайн достъп на общопрактикуващия лекар до всички данни за пациентите от неговата листа, т.нар. електронно досие предлагат от сдружението.

НСОПЛБ предлага също и нов подход при воденето на преговори - преговарящите от страна на съсловната организация да започват преговори, като публикуват на електронната си страница своите предложения и конкретни мотиви и да ги изпращат ги до НЗОК, както и НЗОК да публикува на своята електронна страница своите предложения и конкретните си мотиви, като ги изпраща и до съсловната организация. И двете страни да публикуват на електронните си страници съгласие или аргументите за отказ на дадено предложение. Така се прекратява порочната практика да се отхвърлят наши предложения без основателни мотиви и дори без мотиви, обясни доц.Киров.
Той покани министър Петър Москов на пътуване за три дни в страната, за да види "другата България" - в какви условия работят някои практики за първична извънболнична помощ.

Последвайте канала на

1882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини