Висока е заболеваемостта от летни вируси в Бургас, Варна и София

  • 14 юли 2015 13:24

  • 2249
  • 0
Висока е заболеваемостта от летни вируси в Бургас, Варна и София
©

Висока е заболеваемостта от летни вируси в Бургас, Варна и София, но епидемичните стойности не са необичайни, каза в националния пресклуб на БТА академик Ангел Гълъбов, председател на Балканското микробиологично дружество.

През лятото се увеличават случаите на ентеровируси, на треска от ухапване от папатаци, на хепатит А и на сексуално-преносимите инфекции. По думите му ентеровирусът /летен грип/ се среща сред всички възрасти, протича с разстройство, висока температура, болки в гърлото.

Вирусът е крайно заразен и всички контактни лица се разболяват. Възможно е по време на протичането на болестта да се появят обриви по тялото или мехурчета по дланите и в устата. Гълъбов напомни, че трябва да се спазва висока лична хигиена, храната да се съхранява на закрито, а водата да се пие само от доказано чисти източници. Треската, предизвикана от ухапване от папатаци, преминава за около три дни, като симптомите й са висока температура и зачервени очи. За предпазване от хепатит А също трябва да се спазва висока лична хигиена, допълни той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини