Шефът на „Александровска": Болницата е стабилна, не допуснахме фалит

  • 01 юли 2015 19:41

  • 2044
  • 0
Шефът на „Александровска": Болницата е стабилна, не допуснахме фалит
©

Приватизацията на болници или създаването на възможност за публично-частни партньорства биха дали глътка въздух на здравеопазването. Това каза директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов пред Дарик. Той уточни обаче, че решението е политическо и вече има анонси за оттеглянето на това предложение.

Той увери, че ръководената от него болница е в стабилно финансово състояние, въпреки дълговете, които се трупат от дейности, които не са заплатени. "Здравното министерство с всички свои структури има достатъчно лостове, за да гарантира качеството на медицинската услуга както в държавните, така и в частните болници", коментира Ангелов. „Частните средства не само няма да навредят, те ще помогнат на здравеопазването или чрез приватизация или чрез публично-частно партньорство", допълни д-р Костадин Ангелов.

Д-р Ангелов напомни, че още миналата година е заявил позицията си за това, че броят на болниците в страната може да бъде намален като те се обединят в мултиболнични комплекси. От „Александровска" запазиха мълчание в разгара на дискусията за и срещу сливането й с болница „Св. Иван Рилски", чиито доктори протестираха. Доц. Ангелов беше категоричен, че не са мълчали от страх, а не са искали да влизат в диалог с колеги и няма да кажат лоша дума за колегите си.

Шефът на Александровска не скри огорчението си от коментарите на колеги от „Св. Иван Рилски", като подчерта, че най-неприятни са хулите между хората в бели престилки. Иначе на обвиненията за задлъжнялост на лечебното заведение той напомни, че през 2013 г. е заварил болницата с 4 млн. лв. задължения и 27 млн. лв. счетоводна загуба, което практически означавало декапитализация и фалит.

„Успяхме да предотвратим фалита. Тази година увеличихме капитала на дружеството с почти 12 млн. лема и можем да кажем, че няма опасност тя да фалира. В момента задълженията са около 10 милиона, но трябва да се отбележи, че болницата е разположена на 257 декара, тя има 22 сгради, 31 медицински специални и някои от уникалните й дейности водят до трупане на загуба", отбеляза директорът на лечебното заведение.

В момента в болницата работят около 220 специализанти и близо 60 докторанти. 65 от специализантите са назначени по Наредба 1, което ще струва на болницата около 1 млн. годишно - инвестиция, която по думите на директора е важна. В лечебното заведение функционира и Съвет на младите лекари - консултативен орган, който се събира веднъж в месеца.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини