Развалени храни пълнят болниците

  • 08 юни 2015 11:22

  • 1862
  • 0
Развалени храни пълнят болниците
©

Развалени храни от мръсни ръце пълнят болниците и това води до пик на чревните инфекции, според данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Затоплянето на времето, неминуемо води със себе си ентеровируси, дезинтерия и салмонела. Те са известни като заболявания на лошата хигиена. Храна, оставена извън хладилника, мръсни ръце, пазаруване от съмнителни магазини на продукти с неизвестен произход", коментира шефът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от "Телеграф".

Броят на случаите, причинени от основните шест инфекции, които протичат по сходен начин с коремни болки и разстройство, нараства мълниеносно в последните седмици. Болни има в цялата страна, но най-много случаи има по морето и по-специално във Варна, Друг град, в който вилнеят инфекциите на лоша хигиена е Пловдив.

Най-много са случаите на гастроентерит и ентероколит. За последната седмица те са скочили с 310, а от началото на годината в страната са съобщени 6593 случая. За няколко дни само в Бургас и Варна са регистрирани съответно 29 и 34 заболели, първенец обаче е Пловдив с 46 диагностицирани.

През миналата седмица салмонела е регистрирана още във Велико Търново, Враца, габрово, Добрич, Пазарджик, София и Шумен. Симптомите са треска, висока температура, гадене, повръщане и диария. Изпражненията често са примесени със слуз, а в някои случаи дори с кръв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини