Центровете за психично здраве не трябва да преминават към болниците

  • 04 май 2015 14:36

  • 2046
  • 1
Центровете за психично здраве не трябва да преминават към болниците
© Булфото

Центровете за психично здраве не трябва да преминават към болничните заведения, каза на пресконференция в Русе депутатът от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова, която е и член на парламентарната комисия по здравеопазване.

Тя обясни, че в подготвяната в момента от Министерство на здравеопазването реформа е залегнало обединяването на болничните заведения с центровете за психично здраве, за кожно-венерически и за онкологични заболявания. Според изчисленията така щели да се спестят 4 милиона лева и да се намали административният персонал с 400 души.

"Центровете за психично здраве са 100 процента общинска собственост. Ако те се обединят с болничните заведения, би могло да се създаде прецедент в менажирането им", аргументира се д-р Петрова. Тя смята също, че в едно лечебно заведение не биха могли да се развиват дейности като трудова терапия и арттерапия, каквито има в центровете.

Д-р Петрова даде пример с този в Русе, в който на площ от 47 декара освен сградите за лечение на болните се намират и детски център, диспансер за зависими от алкохола и наркотиците, помещения за арттерапия, площи за засаждане на зеленчуци, шивашка работилница и дори параклис.

Петрова посочи, че според последните анализи България е на последно място в Европейския съюз по обгрижване на психично болни.

Според депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, който също присъства на пресконференцията, не е оправдано за спестени 4 милиона лева да се прави реформа, от която може да пострадат десетки хиляди болни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2046 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НЕНОРМАЛНИЯ ЯЛОВ БОКЛУК воленуглу

2015.05.04 | 20:09

1
КОГА ЩЕ ЗАТВОРИТЕ ЛУДИЯ ЯЛОВ воленуглу

Добави коментар

Водещи новини