В новата методика за финансиране на болниците има неогледани неща

  • 08 април 2015 18:03

  • 1753
  • 0
В новата методика за финансиране на болниците има неогледани неща
©

В новата методика за финансиране на болниците, срещу която лекари обявиха символични протести, има неогледани неща, заради което ще бъдат направени корекции. Това каза заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков пред Дарик.

Пенков обяви, че предстои преразпределяне на пари от болници, които не предлагат спешен прием на пациенти, към такива, които обслужват спешни пациенти и работят денонощно.

Припомняме, че новата методика за финансиране на болниците предвижда заведенията, които предлагат спешен прием на пациенти, да получат до 95 % от парите, с които са разполагали преди година, а всички останали лечебни заведения - с 5 % по-малко.

Заместник-министърът подчерта, че у нас броят на хоспитализациите е много по-висок спрямо средното ниво за Европа, което подлага на съмнение обосноваността на някои от тях. „Тази методика не е реформа, всяка методика има добри и лоши страни. Съгласен съм с колегите, които казват, че има някои неогледани неща".

Другото, което още не е доизчистено и предстои неговото прецизиране, има решение на Надзорния съвет, в което се казва, че болниците които поддържат спешноприемни отделения, ще получат до 5% повече средства. За съжаление, начинът, по който е направено това разпределение, в момента не отразява докрай истината и това ще бъде коригирано. НЗОК поиска от здравното министерство подробна информация кои болници работят със спешна помощ, изготвили сме тази справка и сме я предали, за да може да се преразпредели средствата", допълни зам.-министърът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини