За първи път в България имплантираха изкуствен менискус

  • 02 април 2015 13:47

  • 1381
  • 0
За първи път в България имплантираха изкуствен менискус
©

За първи път в България в Университетска болница "Софиямед" бе успешно имплантиран изкуствен менискус.

Операцията е направена на 38-годишния пациент се осъществи от екипа на завеждащия Клиниката по артроскопска травматология доц. д-р Антони Георгиев.

Според хирурзите операцията на пациента е преминала успешно и те се надяват след осъществяване на следоперативната рехабилитационна програма, пациентът да се възстанови напълно до нормални натоварвания и функции на оперирания крайник.

Имплантирането на синтетичен (изкуствен) менискус се прилага при определени показания, свързани с вида на увредата, състоянието на хрущяла на ставата, възрастта на пациента.

Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че трябва да се отстрани целият менискус или голяма част от него. Но също и когато години след отстраняване на голям процент от менискуса се появят оплаквания.

Имплантирането на синтетичен (изкуствен) материал е един от най-новите методи за заместване на отстранена част от менискуса. Той се прилага чрез оперативна техника, която е изключително артроскопска, което позволява да се извърши с абсолютно задължителната прецизност и минимална хирургична травма.

До този момент такива операции се правеха в САЩ и само в някои страни в Европа, но не и в България.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини