Родителите на мъртвородени деца ще могат да ги погребват

  • 27 февруари 2015 14:00

  • 1414
  • 0
Родителите на мъртвородени деца ще могат да ги погребват
©

Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Предстои кабинетът да внесе предложението в Народното събрание. При гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение.

Промените бяха одобрени след протести на родители и инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртвородените деца, които сега са приемани като биологичен отпадък. Родители, загубили бебета настояват да имат правото да ги погребат.

Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртвородено дете да представлява разрешение за погребение, както и безплатното издаване на документа. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртвородено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини