Във Варна изследват с капсулна камера тънките черва (снимки)

  • 21 януари 2015 14:27

  • 5253
  • 0
Във Варна изследват с капсулна камера тънките черва (снимки)
©

Капсула-камера дълга 23 мм „оглежда“ и заснема хранопровода, стомаха и тънките черва отвътре. Иновативното изследване започва да се прилага в Сити Клиник Медицински център Брегалница от началото на 2015 г. във Варна. „Това е единственият метод, който позволява изследване на тънките черва неоперативно.

То позволява пациентът да продължава рутинните си занимания без да се постъпва в болница“, обяснява д-р Венелина Милева, управител на Сити Клиник Варна. Според нея с тази иновация медицинският център е в тон със световната тенденция диагностиката да се извършва в доболничната помощ, а не с болничен престой. Капсулата е снабдена с батерия и осветително тяло и по време на преминаването си през гастро-интестиналния тракт заснема близо 50 000 образа. Те се записват от малко устройство, което се носи като чантичка на кръста едно денонощие.

След това образите се анализират от специалистите. Гастроентереологът на Сити Клиник д-р Таня Манастирска вече има записани пациенти за изследването. Освен капсулна ендоскопия екипът на Сити Клиник Варна започва годината с четири ехографа от ново поколение, сред които и 4D – много актуален за проследяване на развитието на плода при бременни жени. И през 2015 г. центърът продължава да работи с джипита за профилактика на рака на млечната жлеза. Сити Клиник осигурява безплатен транспорт за пациентки от региона за ранно откриване на това най-често раково заболяване при жените. Близо 90 000 пациенти преминаха през центъра за 2014-та година.

Специалисти от 17 специалности са извършили 52 000 консултации. 22 000 пациенти са ползвали услугите на сектор „Образна диагностика“ – най-модерният в доболничната помощ у нас. Те са се изследвали на дигиталния рентген, 64-срезовия скенер, модерния магнитен резонанс и единствения в Североизточна България дигитален мамограф. Извършени са 1500 литотрипсии на новия апарат за разбиване на камъни в бъбреците. Приходите на Сити Клиник Варна за изминалата година са 4 млн. и 850 хил. лв.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини