Хората с увреждания са дискриминирани от ТЕЛК-овете

  • 18 януари 2015 20:02

  • 2798
  • 4
Хората с увреждания са дискриминирани от ТЕЛК-овете
©

ТЕЛК-овете са дискриминиращи и трябва да бъдат премахнати - с тази позиция неправителствени организации се включиха в дебата за реформата, която поиска здравният министър д-р Петър Москов преди дни, съобщи БТВ.

Експертана лекарска комисия е определила, че трудоспособнността на Нина Жишева е нарушена 93%. Документът обаче само констатира увреждането, вместо да даде препоръки как да бъде компенсирано, обяснява жената. Присъжда придобивки, които според Нина са неизползваеми - наприемр карта с намаление за градския транспорт. „Не знам кой разумен човек би тръгнал оттук. Дори и с придружител”, казва тя по пътя към спирката за градския транспорт.

В решението на Нина е написано, че е негодна за всякакъв вид труд. Въпреки това, тя доказва, че е пълноценна, като помага на други хора с увреждания в Центъра за независим живот.

„Не можаха да си вземат думите обратно, че всъщност аз съм годна за труд и ми написаха, че не съм годна за физически труд. Ама за интелектуален съм годна! Аз съм може би единственият човек в България, който е сертифициран, че е годен за интелектуален труд. И се чудя какво правят хората, които нямат такова нещо”, възмутена е тя.

„Знаем всички дефекти на ТЕЛК-овете. Ние, от една страна, непрекъснато се срещаме с жалби на граждани, които имат затруднен достъп до ТЕЛК-ове заради огромно чакане, от друга страна, и сме една от страните с най-голям процент хора с инвалидни пенсии”, обясни зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова.

Хората с увреждания настояват системата, която ще замени ТЕЛК-овете, да не ги заклеймява като инвалиди, а да им помага да живеят пълноценно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2798 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.05.05 | 00:35

3
Щом съществува парадокса,че хора с обездвижени или отрязани крайници трябва да се явяват редовно,за да ги одобряват и да видят дали са им пораснали крайниците отново,представям си и останалата им работа,хахаха!Да не говорим и че там съществува шуробаджанащина,защото ако нямат връзки,няма да ги одобрят,въпреки болестите им.
маргарита

2015.05.05 | 00:56

4
отвратителни са !сърбам и попарата!Хубаво е,че изритаха оня изрод от телк-пловдив,който толкова нагло искаше бакшиши,че ми идваше...............а други какви неща съм засичала...................ДА ГИ МАХАТ ТЕЗИ ТЕЛКОВЕ!!!
HADJI STEFAN

2015.05.05 | 00:35

2
.....E-E-E,MNOGO PRESILENO-4AK PAK VRAZKI......NE E TAKA! AKO SI BOLEN-IMA6 EPIKRIZI OT LE4EBNO ZAVEDENIE,TOVA DOKAZVA,4E IMA6 ZABOLQVANE,A ,,TELK``-a SAMO PRECENQVA KAKAV PROCENT INVALIDNOST IMA6. NE SA NUJNI NIKAKVI VRAZKI I POZNANSTVA-TOVA SA GLUPOSTI I PRAZNI PRIKAZKI NA ZLONAMERENI HORA! PI6A GO OT LI4EN OPIT!!!
123

2015.05.05 | 00:34

1
Кошмарно и унизително е от 8.00ч до 16.00ч/колкото е работното им време/ да те пращат от кабинет на кабинет и да те събличат,,,,, ами ако ми е пораснала цицката/ отстранена поради рак/ ,,,,,,ами ако сложа силикон, как да докажа, че съм оперирана? И каква е логиката с подобни заболявания или без крайник да те проверяват през година??????Вероятно да се оплакват колко са натоварени

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини