Съвети за по-безопасно падане в леда

  • 06 януари 2015 12:21

  • 3751
  • 0
Съвети за по-безопасно падане в леда
©

Независимо от усилията да се придвижваме внимателно в поледицата, падането може да се случи. За да избегнем сериозна травма, трябва да се опитаме да следваме съветите за по-безопасно падане, съветват лекарите.

Падането назад на тил, напред на ръце или лакти, на седалището или на коленете, носи голям риск от фрактури.

След падането на леда първата мисъл трябва да бъде за безопасността. Понякога това може да се случи на улицата, пресичайки или качвайки се на превозно средство. Тук помощта на минаващите е съществена. Най-разумното действие, което може да се предприеме от пострадалия, е да не се извършват движения или те да бъдат ограничени до минимум, за да се предотвратят евентуални усложнения при наличие на фрактури.

Дори и травмата да изглежда незначителна, специалистите съветват да се направи преглед. При някои видове травми реалните последствия се установяват едва след появата на хематом и се усещат много по-късно, когато лечението се затруднява.

Възможно е фрактурата да е частична, да има пукване на кост, което в началото не създава оплаквания, но отлагането на лечението им съществено да усложнява състоянието на пострадалия.

В случай на открита рана, кръвотечение, силна болка или предположение за счупване трябва да се повика Бърза помощ. До идването на линейката наранената част на тялото трябва да се повдигне. С това действие се намалява притокът на кръв към пострадалата част и се предотвратява силният оток. При травма на крак трябва внимателно да се разхлаби обувката или ботушът, но не бива да се сваля.

В случай, че има открита рана се прави пристягане над раната, а самата тя се покрива с чиста тъкан.

Пострадал със силна болка, с травма на гърба или главата не бива да се мести, пише "Всеки ден".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини