Спешните лекари настояха за създаване на стандарти за медицински триаж

  • 06 ноември 2014 14:46

  • 2293
  • 0
Спешните лекари настояха за създаване на стандарти за медицински триаж
© Булфото

Да бъдат създадени стандарти за медицински триаж настоя по време на дискусия: "Спешната помощ за спешните пациенти" д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

В дискусията взеха участие и представители на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и други.

Според д-р Кателиева това е начинът за точно определяне на състоянието на пациента, както и насочването му към съответно лечебно заведение, в което той би могъл да получи най-адекватна медицинска помощ.

Между 70 и 100 млн. лв. ще са необходими за началото на преструктурирането на спешната помощ, каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той посочи, че от БЛС няколко пъти са предлагали на Министерството на здравеопазването и на Народното събрание варианти за промяна на модела на спешната помощ, но досега не са направени конкретни стъпки в тази насока. Д-р Райчинов припомни, че е имало няколко концепции за спешната помощ, които не работят.

Продължава да е нерешен и проблемът с неотложната помощ, както и с работното време на общопрактикуващите лекари. От съсловната организация искат да се създаде закон за спешната помощ или отделна глава в Закона за здравето, третираща спешната помощ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини