Две нови линейки за Кюстендил

  • 03 ноември 2014 15:02

  • 1640
  • 0
Две нови линейки за Кюстендил
©

Две нови линейки ще има спешният център в Кюстендил до края на годината. Все още обаче няма осигурена линейка към лекарския кабинет в Рилския манастир, съобщи БНР.

Здравното обслужване в манастира се свежда до ежедневно дежурство на лекар, който от 7 години живее в обителта. При необходимост се праща екип на спешното звено в гр. Рила, където от една година работи и бившият кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов.

Преди 5-6 години от военното министерство предложили да дарят линейка, но монасите отказали, защото разходите за гориво и за поддържането й са големи. Така в манастира, където има и хотелска част и отсядат десетки посетители и туристи, е без собствена линейка. За решаването на ситуацията освен нормативни има и финансови и чисто организационни проблеми.

Спешният център в Кюстендил ще закупи до края на годината две нови линейки, за да подменят стари автомобили, съобщи д-р Георгиева.

Вече е обявена публична покана за най-изгодна оферта за доставката им. Финансирането е от бюджета на здравното министерство. Ще бъде закупена и необходимата специализирана апаратура за линейките - дефибрилатори, монитори за пациенти и др.

Сега 11-те екипа на Центъра в региона разполагат с 15 линейки, някои от тях обаче са износени и с голям пробег. Високо проходим автомобил от 1995-а година още се използва, особено през зимата. Кюстендил е единственият регион, в който такъв модел линейка не е снета, навсякъде другаде в страната са бракувани, каза д-р Георгиева.

Най-новата линейка за кюстендилския спешен център е от 2007-а година, уточни тя.

Последвайте канала на

1640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини